Followers

Thursday, March 14, 2013

The Power Of Trust

Bismillahirrahmanirrahim....
Alhamdulillah atas nikmat Iman dan Islam yang dikurniakan Allah kepada kita hingga detik ini. Syukur juga kita masih diberi nafas untuk meneruskan sisa-sisa hidup dengan bersyukur padaNya.

TRUST. One words with simple meaning but have GREAT power.

Saat jatuh, kesusahan, kedukaan, insan pastinya akan tercari-cari semula sumber kekuatan. Kekuatan itu hanya akan diperoleh jika 'Trust' itu wujud. 'Trust' biasanya disandarkan kepada sesuatu. Dalam kehidupan  'Trust' biasa kita beri kepada rakan-rakan dalam jalan cerita persahabatan.  'Trust' diberi kepada ibu bapa dalam jalan cerita kekeluargaan. Tetapi acapkali  'Trust' itu disandarkan kepada manusia masih lagi terasa kelompongan di dalam jiwa.  'Trust' kepada manusia hanya untuk perkara2 tertentu sahaja, sementara.


Kelompongan itu akan terisi sekiranya kita meletakkan  'Trust' kepada Allah S.W.T. Ya,  'Trust' kepadaNya 100%. Kenapa perlu  'Trust' kepada Allah S.W.T? Jawapannya mudah, kerana Dialah pencipta kita. Dia lebih tahu mana yang lebih baik untuk kita. YAKIN padaNya akan melahirkan satu kekuatan secara automatik yang mana mampu mengubah si kalah menjadi juara, sedih menjadi gembira, gelisah menjadi tenang malah si miskin bisa menjadi kaya dengan YAKIN pada Allah S.W.T. YAKINLAH!!!

Allah berfirman dalam hadis Qudsi:
"Aku adalah sepertimana sangkaan hambaku, dan Aku bersama dengannya ketika ia mengingati Aku. Jika ia ingat kepadaKu didalam hatinya, Aku ingta kepadanya didalam hatiKu. Dan jika ia ingat kepadaku di khalayak ramai, nescaya Aku pun mengingatinya di khalayak ramai lebih baik. Dan jika ia mendekati kepadaKu sejengkal, Aku pun mendekatinya sehasta. Dan jika ia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku mendekatinya sedepa. Dan jika ia datang kepadaKu berjalan, maka Aku datang kepadanya sambil berlari."
(Riwayat Tarmizi)


Sahabat, Allah itu dekat dengan hambaNya. Yakinlah...
Mahukan kekuatan? Kuncinya 'Trust'.
Trust to who? Trust to ALLAH S.W.T

Allah Engkau dekat
Penuh kasih sayang
Takkan pernah Engkau biarkan
HambaMu menangis
.....

Muhammad Fadeli bin Sharip
Naib Yang Di Pertua I
Badan Dakwah dan Rohani
Universiti Teknikal Malaysia Melaka

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...